maandag 21 januari 2013

Premium Rush



In de tijd dat ik nog voor EMS (Express Mail Service, onderdeel PTT Post wat nu TNT is) werkte, voor de afdeling stadskoerier, waren er bikkels op fietsen die pakjes bezorgden. Aparte types, zoals ook de bromfietskoeriers weer geheel anders aparte types waren. Met stalen spieren fietsten ze zo hard ze konden op hun stalen ros door de straten van Amsterdam om de deadline te halen en het pakketje op tijd te bezorgen. Ze bestaan nog steeds. In Amsterdam, maar ook in New York. Het is echter toch van een andere orde om daar te fietsen. Of moet ik zeggen te overleven. Fietsers zijn in Nederland aardig beschermd. In New York niet. Fietsen in New York kan levensgevaarlijk zijn. Veel ongelukken gebeuren als mensen uit taxi’s willen stappen en dan gewoon zonder te kijken hun deur open doen. Als je net op je fiets aankomt met enige vaart wordt je als een raket gelanceerd. Hoewel niet verplicht is het daarom slim om een helm te dragen…

“Fixed gear, steel frame, no brakes”. Het is de fiets van Wilee (Joseph Gordon-Levitt) - waarmee hij binnen de aparte groep van fietskoeriers nog een apartere groep vormt (fixed gear = één versnelling, géén remmen) - die een aangepaste vorm van fietsen vereist. Snelheid maak je er wel mee. Wilee is de beste, de snelste. Een opdracht vanuit de centrale volgt: document ophalen op een Universiteitsterrein en afleveren ergens in Chinatown. Binnen een bepaalde tijd natuurlijk. Het is tevens het tijdsframe van de film. 5:33 PM – 7:00 PM.

Wilee haalt de brief op bij een Chinees meisje dat hij vaag kent en enigszins gespannen overkomt. Als hij weer op zijn fiets wil stappen komt er een man (Michael Shannon) achter hem aan die beweert van de universiteitsbeveiliging te zijn en het document terug eist. Wat volgt is een kat en muis spel door de straten van New York, waarin de man - die een corrupte politieman met gokschulden is – er alles voor over heeft om het document van Wilee af te pakken.

Wat er zo belangrijk is aan dat document komen we via slim toegepaste terugblikken van wat er nog meer die dag is gebeurd te weten. Alles draait om die race tegen de tijd en de achtervolging, waarbij we meteen een deel van New York te zien krijgen. Rivaliteit met een andere fietskoerier en een ontluikende romance komen ook aan bod, maar ook die zijn verweven met de race. Tijdens de supersnelle en levensgevaarlijke capriolen die Wilee uithaalt om zich een weg door het verkeer te banen wordt er een leuk trucje toegepast, waarbij je hem in zijn hoofd diverse verkeerssituaties ziet visualiseren om de juiste weg tussen alle obstakels door te kiezen.

Joseph Gordon-Levitt heeft zich de laatste jaren steeds meer in de kijker gespeeld met zeer leuke rollen ((500) Days Of Summer, Hesher en 50/50) en mag sinds kort meedoen in grote producties (Inception, The Dark Knight Rises en Looper). Hopelijk blijft hij ook wat kleinere films als deze Premium Rush doen, die op lichtvoetige en humoristische wijze een bekend onderwerp met een originele invalshoek laat zien. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten