dinsdag 29 oktober 2013

Sound Of My Voice


Onder de indruk was ik, toen ik haar in de intelligente Science Fiction film Another Earth zag. Geen vliegende schotels, ruimteschepen of vijandige buitenaardse invasie, maar een aangrijpend verhaal over twee mensen en een geheim, met het SF element dat zorgt voor een filosofisch kader. De actrice in kwestie is Brit Marling, waarover ik ondertussen al iets meer heb gelezen. Zoals het feit dat ze afgestudeerd is (Economie), een baan aangeboden kreeg bij Goldman Sachs, maar daar vanaf zag omdat ze het in de artistieke hoek wilde zoeken. Als actrice kreeg ze alleen maar suffe rollen aangeboden waardoor ze zelf is gaan schrijven om zo voor zichzelf de juiste rol te creëren. Zo werkte ze aan twee films tegelijk, Another Earth en Sound Of My Voice, die allebei hun première beleefden op het bekende Sundance festival in 2011. Voor die laatste film werkte ze nauw samen met  Zal Batmanglij, waarmee ze ook haar volgende film The East maakte.

Sound Of My Voice gaat over een sekte. Mensen die zich vrijwillig op laten sluiten, alles achter zich laten en via rituelen en reiniging iets nieuws willen opbouwen als uitverkorenen. Er worden echter meteen twee troeven op tafel gegooid die de insteek van dit verhaal bepalen. Het stel dat we volgen en zich bij de sekte voegt doet dat om er in het geheim een documentaire van te maken en de sekteleiders te ontmaskeren als charlatans. Daarnaast is daar de charismatische vrouw (Brit Marling) die haar volgelingen weet te overtuigen en zegt uit de toekomst te komen. Via een onderverdeling in hoofdstukken worden stappen gezet in de ontwikkeling van voornamelijk de man van het stel, die dit niet zonder reden doet.

Verder is er nog de introductie van twee karakters die in eerste instantie los van het centrale gegeven lijken te staan, maar bepalende factoren zullen zijn in de uitkomst van het verhaal.

Als kijker sta je natuurlijk met beide benen op de grond, maar wil je maar al te graag geloven dat het onwaarschijnlijke waar is. Dit is film, nietwaar, zou Paul Verhoeven zeggen. De mogelijkheid om te ontsnappen uit het alledaagse leven. Maar wat is er voor nodig om iemand te laten geloven in wat je zegt? Sound Of My Voice is wat dat betreft goed te vergelijken met films als Safety Not Guaranteed en The Man From Earth. Alle drie indie-films, met een ongelooflijk uitgangspunt dat valt of staat met overtuigende bewijzen, die toch ook heel verschillend zijn. In Safety Not Guaranteed zit de aanstekelijkheid in de overtuiging van de hoofdpersoon en de liefde als drijvende kracht. In The Man From Earth wordt je puur door de woorden meegenomen die je laten geloven. Sound Of My Voice kent een wat meer thriller-achtige aanpak met een ontknoping die je toch echt niet aan zag komen.


Iets minder aangrijpend dan Another Earth, maar zeker de moeite waard. Op naar The East!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten