zaterdag 12 oktober 2013

Would You Rather


De meest sadistische ‘would you rather’ vraag wordt gesteld aan Sophie Zawistowski in de film Sophie’s Choice. Welk van je twee kinderen wil je redden. Daarbij valt al het andere in het niet. Het intense drama ligt ten grondslag aan een leven vol ‘geesten’ die hun tol zullen eisen.

In Would You Rather draait het om geheel andere zaken. Het gaat om een vermogend man, die onder het mom van weldoen mensen in financieel uitzichtloze situaties naar zijn huis lokt om een spel te spelen, waarbij de winnaar verlost wordt van al diens geldzorgen. Wat er niet bij wordt verteld, is dat het om een uiterst sadistisch spel gaat, waarbij terugtrekken of opgeven geen optie is en de verliezers het niet na kunnen vertellen. Daar komen de acht genodigden te laat achter natuurlijk. Dus het spel moet gespeeld worden. “It’s all about decision making in it’s rawest form” glundert de gastheer (Jeffrey Combs). Hij en zijn zoon vallen enorm uit de toon doordat ze hun gekte weinig subtiel tentoon spreiden. Butlers zorgen er voor dat de gasten doen wat hun wordt voorgelegd en die gasten zijn op één na erg humaan, heldhaftig, opofferingsgezind en bezorgd over elkaar, iets dat je in vergelijkbare films als Among Friends en Vile toch minder ziet.

“Cut the crap” hoor ik enkele gorehounds in mijn oor fluisteren, “wat valt er te zien dan”? Nou, weinig. Zoals je kunt vermoeden moeten de gasten elkaar of zichzelf flink op de proef stellen, met stroom, een sjambok, de ijspriem en mogen ze twee minuten hun adem inhouden of hun daad bij het woord van de gastheer voegen in iets wat een scheermes en een oogbal betreft. Maar dit is geen Saw en het gore-level is redelijk laag. “Zit er dan nog een reden achter dit alles”, vraagt iemand die er enige logica in wil ontdekken. Driewerf neen, moet ik antwoorden. Het is gewoon een sadistische familie die dit jaarlijks doet als grappig verzetje. En verrast worden we ook niet, want de doorgewinterde kijker ziet zowel de uitkomst als de laatste grap wel aankomen.


“Wat moet ik hier dan mee”, hoor ik u zeggen. Niets. Links laten liggen. Of rechts. Uw schouders ophalen. Gewoon doorfietsen. Doen of uw neus bloedt. De andere kant opkijken…

Geen opmerkingen:

Een reactie posten