woensdag 22 januari 2014

Broadchurch


(1e seizoen, 8 afleveringen, 45 min, IMDb 8,4)

Misschien iets overdreven wordt in de eerste minuten van deze serie het perfecte stadje Broadchurch (aan de prachtige en imponerende kustlijn van West Dorset) afgeschilderd waar iedereen elkaar kent en elkaar aardig begroet. Het dient om de schok te benadrukken die volgt als de moord op een kind aan het licht komt. Plaatselijke Detective Sergeant Ellie Miller moet werken met buitenstaander Detective Inspector Alec Hardy, die de positie inneemt die zij had willen hebben. Het onderzoek maakt duidelijk dat zaken al snel persoonlijk worden in deze hechte gemeenschap, wat alles extra ingewikkeld maakt. Er zijn mensen die dingen verbergen, mensen die verdacht worden, mensen die liegen. Hoe je tegen je buurman aankijkt kan drastisch veranderen, omdat iedereen verdacht is zolang het tegendeel is bewezen. “I really do pity you”, zegt een verdachte tegen Hardy als die hem verhoord, “seeing depravity in perfectly normal behaviour. I’d hate to be in your mind”. Niet alleen de politie, maar de pers die er lucht van krijgt gaat wroeten in het verleden van enkele inwoners wat de boel alleen nog maar meer op scherp zet. Tel daarbij de roddel en achterklap op en de gemeenschap wordt danig aan het wankelen gebracht. Te meer omdat de toeristen wegblijven (wie wil er pootje baden aan het strand waar een jongetje is gevonden) en de inkomsten dus achter blijven.

Wat de serie prachtig laat zien is de onwetendheid, de angst, het rouw- en verwerkingsproces van de familie van het vermoorde jongetje. Daarbij zien we hoe oppervlakkig de uiterlijke schijn van perfectie binnen die gemeenschap was. Maar bovenal is daar de wrijving en wisselwerking tussen de twee detectives. Hardy is een asociale, eigenzinnige en onhebbelijke man die de mislukking van een vergelijkbare zaak als donkere schaduw boven zijn hoofd heeft hangen. Miller is het tegenovergestelde, innemend, gevoelig, betrokken. Ze stoten elkaar af, maar moeten toch samen tot een oplossing komen. Het geeft heerlijke verbale uitingen zoals wanneer Miller aan Hardy vraagt “are you religious?” hij op geheel eigen wijze antwoordt “yes, I pray nightly you’ll stop asking me questions”. Als laatste pluspunt wil ik noemen dat de serie spannend is tot en met de laatste aflevering, er geen losse eindjes zijn en de ontknoping pijnlijker is dan verwacht.


Misschien een beetje vergelijkbaar met The Killing, maar dan zonder de politiek en het sleept zich gelukkig niet zo voort. Een prima serie!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten