dinsdag 28 januari 2014

Gimme The Loot


“Bomb the Apple”! ‘Bomb’ staat voor iets met graffiti onderspuiten en ‘the Apple’ is dan een grote appel die tevoorschijn komt als de New York Mets een homerun slaan in hun eigen stadion. Als je van graffiti spuiten houdt en je bent Yankees fan, is dit het hoogst haalbare.

Sophia en Malcolm willen dit ultieme doel gaan bereiken en hun ‘tag’ op die appel spuiten. Via een contact die in het stadion werkt zouden ze dan naar binnen kunnen, maar dan moeten ze wel $ 500,00 betalen. De film laat voornamelijk zien hoe de twee proberen het geld te bemachtigen. Dat doen ze door wiet te bezorgen, oude schulden te innen, dingen te verkopen. Het zijn schimmige deals en slechte plannetjes, waarvan er geen één loopt zoals gepland. Sophia en Malcolm zijn ‘too good to be bad ass’ en blijven toch een beetje sukkeltjes. Prachtig voorbeeld is als Malcolm samen met een vriend die verstand heeft van sloten wil inbreken, maar dat lukt niet, waarop Malcolm voorstelt: “let’s google how to pick a lock”. Zowel Malcolm als Sophia denken dat ze alles “in the bag” hebben, maar niets blijkt minder waar. Ondertussen zijn we getuige van hun ontmoetingen en gesprekken met mensen onderweg en hun onderlinge relatie die misschien meer inhoudt dan ze zelf willen toegeven.

Hun pogingen zijn schattig, de gesprekken realistisch en relaxed, net als de manier van filmen. We hebben hier wel van doen met kinderen van de straat, dus ‘fuck’, ‘bitch’ en ‘shit’ zijn niet van de lucht. Daarbij leer je nog eens wat over ‘ghetto swimming pools’ (de bekende watertanks op de daken in New York).


Het is een pretentieloze film die zeer sympathiek overkomt. Enkele uren in het leven van…

Geen opmerkingen:

Een reactie posten