donderdag 29 augustus 2013

The Bling Ring


De TV-versie heb ik enige tijd geleden al gezien en besproken. Nu dan de filmversie van Coppola.
Ze begint haar film zoals veel films beginnen, met een hoogtepunt. Een groepje jongeren klimt over het hek van een villa, maakt de niet afgesloten schuifpui open, gaat naar binnen en betreedt het mekka van fashionistas, het ‘inner sanctum’ van Paris Hilton’s crib. “Let’s go shopping”, roept één van de meisjes.

Vervolgens gaan we een jaar terug in de tijd en het (bekende) verhaal ontvouwt zich van hoe op een school voor ‘moeilijke’ kinderen Rebecca (Katie Chang) nieuwkomer Marc (Israel Broussard) al snel op het verkeerde pad brengt. Hij is een nerd met issues en voelt zich iemand worden als hij met haar is. Zijn beste vriendin. Het gaat van openstaande auto’s leeghalen, via spullen stelen uit niet afgesloten woningen naar datzelfde doen in de huizen van de ‘rich and famous’. Je kunt op internet  lezen of men thuis is, de woningen zijn niet of slecht beveiligd en men heeft zoveel kleding en juwelen dat het niet zo snel wordt opgemerkt dat er iets kwijt is. Het huis van Paris Hilton doen ze wel vijf keer aan! Gelegenheid maakt de dief, zou je kunnen zeggen. Voor deze jongeren van de OMG / Selfie generatie moet het een droom zijn die uitkomt. Maar het moet natuurlijk wel bevestigd worden door de vriendenkring. Het groepje van dieven breidt zich uit met nog enkele vriendinnen en via internet (foto’s) en de vriendenkring (opscheppen) wordt er geen geheim gemaakt van hun buit. Dit wordt dan ook hun ondergang.

Coppola pakt het in haar film iets subtieler aan dan de tv-versie, waardoor je gevoelsmatig dichter bij het onderwerp en de personages komt. Hoewel nergens echt een vinger wordt gewezen, zijn er diverse bronnen die mogelijk van invloed zijn op de jong volwassenen, wat hun gedrag kan bepalen. Rijke ouders die een holle frasen leer van nepspiritualiteit overbrengen, rolmodellen als Paris Hilton, die alles hebben zonder ook maar iets te hebben gepresteerd en dit gegeven uitmelken en nog rijker worden en muziekartiesten die het wereldje van geld, snelle auto’s, feesten, drugs en drank nog even ondersteunend verheerlijken. Coppola past het zelf ook toe, als ze (wederom) een zeer vette verzameling tracks onder haar film zet, van Sleigh Bells tot Reema Major. “Live fast, die young, bad girls do it well” zingt een meisje mee met de track van MIA als ze in de auto zit. “My chain hits my chest, when I’m banging on the dashboard”. Life imitates art. Wie geeft er om een boodschap?!

Gebaseerd op een artikel van de Vanity Fair met de titel The Suspect Wore Louboutins is al snel duidelijk dat Coppola de leidraad van dit artikel strikter volgt dan de tv-versie. Er zitten veel minder voice-over-achtige bespiegelende overpeinzingen in, die wat mij betreft helemaal weggelaten hadden kunnen worden. Ook verdwenen is de (fictieve) rol die de politie (en zeker de inspecteur) toegewezen kreeg in de tv-film, wat goed uitpakt, omdat het dichter bij de waarheid blijft en het verhaal zich focust op de groep en hun daden. Slimme zet is dat enkele echte ‘celebrities’ als zichzelf in beeld komen, maar Gavin Rossdale in de rol van louche clubeigenaar prikt die ballon van realisme dan weer door, want het is Gavin Rossdale die een louche clubeigenaar speelt. Dat geldt ook voor Emma Watson, de enige bekende actrice tussen de leden van The Bling Ring, vanwege het hiervoor genoemde effect, versterkt door het feit dat ik bij haar als enige het idee had dat ze aan het acteren was.

De film op zich zit goed in elkaar, kent een aantal artistieke shots (zoals het steadyshot van het huis van Audrina Patridge dat door Rebecca en Marc wordt leeggehaald) en geeft een goed beeld van de YOLO instelling, zonder stil te staan bij de gevolgen er van. Want die kinderen die zich zo volwassen voelen, huilen toch om mama en papa als het mis gaat. Misschien moeten mama en papa de boel toch iets beter bijsturen?

Ps. Het wachten is op het Droste effect. De jonge actrices die de rollen speelden van de meiden uit de ‘Bling Ring’ staan nu op rode lopers met dure merkkleding, posten selfies, krijgen aanbidders die ook wel wat willen dragen van hun nieuwe idolen… 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten