zaterdag 1 februari 2014

Sophie's Web


(1e seizoen, 11 afleveringen, 25 min, IMDb ??)

In oktober 2012 begint er een serie op Net5 die Samen Single heet en gaat over vijf (bekende) vrouwen die op zoek zijn naar een nieuwe liefde. Het aparte aan deze serie is dat de zoektocht in beeld wordt gebracht via webcamsessies. Dit vindt plaats op vaste tijdstippen en onder leiding van een programmamaker die de dames vraagt naar hun ervaringen en ze adviezen geeft. De opzet is leuk en je krijgt een (vaag) beeld van wie die vrouwen nu eigenlijk zijn en tegen welke problemen ze aanlopen. Er zijn ook filmpjes over de vrouwen (en hun dates) opgenomen met gewone camera’s.

Misschien was dit het zaadje voor de serie Sophie’s Web (ook Net5), waarin Sophie (Jennifer Hoffman) net is bedrogen door haar man met haar beste vriendin en ze via een online dating site genaamd ‘Webdating Carrousel’ een nieuwe man probeert te vinden. Ondertussen staat ze in contact met haar familie en vrienden die onderling ook weer in contact staan met elkaar en anderen. Alles gaat via de webcam en bestaat dus uit statische shots. Een gedurfde zet, want alles valt en staat dus met de typetjes. Die typetjes zijn meestal best leuk, de grappen goed en de teksten sterk. Dennis Overeem deed de regie en schreef het scenario. Hij heeft zichzelf de leukste rol gegeven als de homo Christo die de heerlijkste teksten mag uitspreken. Zo zegt hij bijvoorbeeld over een vriendje van hem: “Wat die allemaal met zijn plasvingertje kon… Als ie d’r twee had, had ik een drumstel voor hem gekocht”. Ondertussen danst zijn uitheemse snoepje in de keuken achter hem in zijn onderbroek.

Doordacht is de aandacht voor ieders bureaublad waar iemands karakter in naar voren komt. Het zit verder vol met hilarische situaties, verkeerde matches via de ‘Webdating Carrousel’, computerproblemen, alledaagse ongemakken en de boodschap dat eigenlijk iedereen op eigen wijze wanhopig op zoek is naar een metgezel. Het meeloeren via die webcamgesprekken vol intieme gesprekken en handelingen geeft het format ook een zweem van realisme.  


MAAR… het geheel ontwikkelt zich te weinig en te langzaam om heel lang boeiend te blijven. De eerste paar afleveringen was ik er zeer over te spreken, maar dat nam na verloop van tijd wat af. Mindere karakters beginnen dan ook wat te irriteren. Daarbij is het een beetje flauw dat uiteindelijk ongeveer iedereen wel met elkaar verbonden blijkt te zijn en de toevalligheden van het scherm spatten. De steeds verder dalende kijkcijfers bevestigen deze conclusie ook wel denk ik.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten