zondag 10 augustus 2014

The Purge: Anarchy


Het is weer tijd voor de jaarlijkse zuivering. Voor wie niet op de hoogte is van wat The Purge inhoudt kan hier kijken voor een uitleg en recensie van deel 1. Deze nachtelijke uitlaatklep duurt 12 uur waarin er geen regels gelden dan dat je niet te zware wapens mag gebruiken om anderen wat aan te doen. Waar in het eerste deel alles draaide om een gezin en het meeste ook binnenshuis afspeelde, gaan we nu buiten spelen. Daarbij worden verschillende verhaallijnen en partijen gevolgd die vroeg of laat elkaars pad kruisen, op best wel doordachte wijze. Middelpunt is Sergeant wiens zoon is overleden bij een ongeval met een dronken automobilist. De bestuurder is door een vormfout vrij gekomen en Sergeant wil dat deze nacht rechtzetten. Een eenzame wolf met een missie. Maar ook iemand met het hart op de juiste plaats, zal al snel blijken. Om hem heen treffen we een stel aan dat is gestrand met hun auto, een moeder en dochter die worden ontvoerd, een bende angstaanjagend beschilderde jongens die op jacht zijn, een groep die opereert vanuit vrachtwagens en met militaire precisie en veel te zware wapens als een malle aan het zuiveren is en als laatste een soort Malcolm X-achtige revolutionair en zijn aanhangers, die strijden tegen de zuivering omdat het voor de rijken en tegen de armen zou zijn.

Het belooft een enerverende nacht te worden en die belofte wordt nog ingelost ook. Het morele dilemma dat een nacht als deze oplevert wordt dit keer wat meer over de lengte van de film verspreid en is wat minder prangend dan in deel 1. Dat komt omdat de hoofdpersoon een missie heeft, zich dus al heeft vereenzelvigd met het idee van The Purge, maar onderweg toch tegen zijn eigen gevoel van goed en kwaad aanloopt. De nadruk ligt op de actie en interessante wendingen in het verhaal, waarbij het op-het-laatste-moment-gered-worden-syndroom gelukkig niet telkens wordt toegepast.

De samenloop van omstandigheden gaat van ‘dat zat er aan te komen’ tot ‘die had ik toch even anders verwacht’ en qua onderhoudend vermaak scoort de film eigenlijk best wel goed. Zeker gezien het feit dat ik mijn verwachtingen op grond van de eerste film wat heb bijgesteld.


Tegen de achtergrond van het (op zich idiote) uitgangspunt van The Purge kunnen nog heel wat verhalen verzonnen en films gemaakt worden. Als het van dit niveau blijft kan het nog best een leuke reeks worden. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten