donderdag 25 september 2014

Guinea Pig 1 - Devil's Experiment


Guinea Pig is zo’n beruchte serie die ik tot nu toe nog nooit had bekeken. De beruchtheid kwam voort uit het voor zijn tijd extreem grafische geweld dat plotloos en realistisch in beeld werd gebracht. Het feit dat de producer aan moest tonen dat er niemand was verwond of vermoord tijdens de eerste twee delen vergrootte de aandacht wereldwijd. Net als het verhaal dat Charlie Sheen een kopie van het tweede deel (Flowers Of Flesh And Blood) in deze reeks kreeg te zien en dacht te maken te hebben met een echte snuff film, waarop hij de FBI inschakelde. Bijna dertig jaar (!) na het uitkomen van Devil’s Experiment koop ik de steelbook editie met alle zes de films plus twee making off’s op de Antwerp Convention van een Duitse handelaar. Ik wilde de films achter elkaar bekijken om een mooi vergelijkend warenonderzoek te kunnen doen, dus bij deze. Alle films zijn trouwens ongeveer tussen de veertig en vijftig minuten.

Hoeveel pijn kun je doorstaan voordat je er aan onderdoor gaat? Devil’s Experiment laat een vastgebonden vrouw zien die door drie mannen wordt mishandeld. Er is geen verhaal, geen achtergrond, geen plot. Slechts een eindeloze herhaling van een hele reeks van martelingen die de vrouw ondergaat. Slaan, schoppen, bewerken met een tang, eindeloos rondjes draaien, urenlang het geluid van een tandartsboor op je hoofd, het uittrekken van vingernagels, de toepassing van kokende olie, wormen leggen op de wonden, het gooien van ingewanden op het slachtoffer en het prikken van naalden. Af en toe verschijnt onder in beeld een getal, van hoeveel er op dat moment bijvoorbeeld is geslagen. Het is heel droog gefilmd, vanuit slechts enkele standpunten en er wordt nauwelijks in gesproken. Het documentaire video-karakter (bijna ‘found footage’) en de akelige teneur doet het geheel best realistisch overkomen. De bloederigheid valt op zich nog mee (de special effects blijven beperkt), het is meer de akeligheid van het onderwerp die indruk maakt. Wat me wel opviel is dat het vrouwelijke slachtoffer het nauwelijks echt uitschreeuwt, maar eerder kreunt, steunt en zucht. Extra vreemd is dat ze harder schreeuwt als er ingewanden op haar worden gegooid (meer mentale vernedering dan fysieke marteling) dan als ze kokende olie op haar arm krijgt gegoten.

Er is overigens geen seksueel misbruik. De mannen doen de proeven op het proefkonijn, de guinea pig, en krijgen hun grootste lol bij het gooien van die ingewanden, waar de vrouw dus het meest heftig op reageert. Misschien zegt het iets over de Japanse mentaliteit?


Al met al, en bijna dertig jaar na dato dus nog altijd een aparte en onprettige film, die zeker toentertijd een diepe indruk moet hebben achtergelaten. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten