dinsdag 3 januari 2012

Mission Impossible - Ghost Protocol




Het is al weer heel wat jaren geleden dat we op vakantie een redelijk grote stad bezochten in Frankrijk waar we een parkeergarage inreden die op een doodlopende straat leek. Hoe moet ik mijn auto hier nu kwijt? Het was de bedoeling dat we de auto op een plateau zetten en dan werd deze in een bepaald vak op een geheel ander niveau weggezet. Automatisch. Een soort garageflat. We konden het geheel volgen op een monitor.

In alweer de vierde Mission Impossible film is een soortgelijke parkeergarage, maar nu in Dubai, één van de vele tonelen van strijd, waar de acties van Ethan Hunt (Tom Cruise) je naar het puntje van je stoel doen bewegen. Na het duistere derde deel van J.J. Abrams is nu regisseur Brad Bird de aangewezen man om de boel een stuk lichter te houden, maar met zo veel doeltreffende actie in opbouwende lijn, dat als je niet uitkijkt, je het puntje van je stoel verlaat om op de rugleuning van je buurman voor je te klimmen.

Als vanouds krijgen we weer onmogelijke missies die binnen een veel te kort tijdsbestek moeten worden uitgevoerd om de mensheid (of toch in ieder geval een deel daarvan) te redden, waarbij gebruik wordt gemaakt van exotische locaties en handige gadgets, die heel toevallig altijd precies het doel dienen dat niet van te voren kon worden vastgesteld. Dit keer met een geslaagde komische noot in de vorm van Benji (Simon Pegg) de computerspecialist, een geharde vrouwelijke agent die op wraak uit is en een ‘toevallige’ voorbijganger die meer in zijn mars en op zijn kerfstok heeft dan hij in eerste instantie laat merken. En dan is er natuurlijk de grote slechterik .

Binnen dit alles wordt in ieder geval duidelijk dat er maar één man in filmland is die het begrip ‘rennen’ een superieure betekenis geeft: Tom Cruise. Als hij de achtervolging, c.q. ontsnapping inzet, dan voel je haast elke spier in zijn lichaam aanzwellen, zie je de intense en verbeten uitdrukking op zijn gezicht waarbij hij beweegt met uiterst doelmatige precisie, volledige overgave en  bovenmenselijke snelheid.

Het is kortom weer heerlijk genieten van een met recht spannende actiefilm, geschoeid op een oude formule, maar voorzien van alle foefjes en trucjes van morgen. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten