maandag 30 januari 2012

Black Out



Een Nederlandse misdaad komedie. Een hoop gedoe met ex-crimineel Jos Vreeswijk die een dag voor zijn huwelijk wakker wordt naast een lijk en de onderwereld achter zich aan krijgt vanwege twintig kilo coke die hij zou hebben gestolen. Probleem is echter dat hij zich niets meer herinnert van de afgelopen paar dagen…

Toen Lock, Stock & Two Smoking Barrels uit kwam zat Kempi waarschijnlijk in groep 8 van de lagere school. Het jonge publiek dat naar deze film zal komen voor deze rapper alsook Willie Wartaal, zal die toch wel baanbrekende film misschien niet eens kennen, noch weten dat Black Out leentjebuur heeft gespeeld bij vooral diens vervolg Snatch. Gelukkig is regisseur Arne Toonen niet voor één gat te vangen. Voor wat betreft de invloeden zit het lenen hem meer in het thema dan de beeldtaal en ook uit andere vaatjes lijkt te zijn getapt.  Ik noem een uitgeklede versie van de ‘Mexican standoff’ (zie bijvoorbeeld True Romance), of op micro niveau waar een opmerking als “Gangsters doen niet aan Twitter” een flauwe variant is op “Machete don’t text” (Machete). Voor wat betreft de doelgroep zet hij ook oudere en interessante acteurs in als Raymond Thiry, Robert de Hoog, Kim van Kooten en Alex van Warmerdam en vergeet hij het oogsnoep niet in de vorm van Katja en Birgit Schuurman. Binnen dit ratjetoe aan elementen weet Toonen zich echter wel te beheersen. Hij concentreert zich op het verhaal en geeft er een eigen kleurtje aan door de invulling van leuke details, zoals de bijl met tandjes en (onopvallender), de gekleurde kinderstickers op het autoraam van de ‘ruime middenklasser’ van een zware jongen (grap die daardoor extra diepte krijgt). Ook leuk is dat Toonen (zijn vrouw) Birgit dit keer het spotlicht van zus Katja af laat pakken. Katja = nice, Birgit = nasty en veel meer op haar plek.

Voor wie de term ‘Europudding’ nog kent, dit lijkt een ‘Globalpudding’ waarin heel veel ingrediënten zitten maar die desondanks eigenlijk nog best aardig smaakt. Want de film doet wel waar die voor is gemaakt, hij vermaakt de mens voor de anderhalf uur dat ie in het donker zit.

En blijf trouwens even rustig zitten als de aftiteling in beeld komt, want er worden nog twee losse eindjes op grappige wijze aan elkaar geknoopt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten