donderdag 25 juli 2013

Behind The Candelabra


Dat een aantal Amerikaanse tv zenders het afgelopen jaar goed heeft gescoord met hun series moge duidelijk zijn. Er wordt veel geld verdiend in de business en dat zien we terug op het scherm. Daarnaast worden er films door de zenders geproduceerd, waarvoor soms – net als bij de series – bekende regisseurs worden gevraagd. De eer was aan Steven Soderbergh om een film te maken over Liberace. The original ‘bling ring’ man! De flamboyante pianist/entertainer die in de jaren 50, 60 en 70 één van de best betaalde artiesten op deze planeet was.

Het verhaal spitst zich toe op de periode waarin Liberace (Michael Douglas) en Scott Thorson (Matt Damon) een relatie hadden. De late jaren zeventig, begin jaren tachtig.

Scott is een hondentrainer die via een vriend in contact komt met Liberace. Scott is onder de indruk van het fenomeen, maar ook van de man zelf, die zich op zijn beurt veilig en vertrouwd voelt bij Scott en hem aanbiedt voor hem te komen werken. Er ontstaat een relatie (ook seksueel) die dieper gaat dan verwacht (no pun intended), terwijl er naar de buitenwereld toe wordt ontkent dat Liberace homo is. Het is een liefdevolle relatie die echter toch mis gaat door seks, drugs en jaloezie.

Matt Damon (in glitterstring en met verbouwd hoofd) en zeker ook Michael Douglas (in handdoek zonder haarstukje) hebben hun persoonlijke ijdelheid totaal opzij gezet om deze twee personages gestalte te geven, waarbij Douglas een Oscar-waardige vertolking neerzet als geile, oude, eenzame, liefhebbende, homoseksuele entertainer. Hij wil een “father, lover, brother, best friend” zijn voor de behoeftige Scott, die door omstandigheden nooit een eigen familie heeft gehad. Het kijkje in het leven van deze twee mannen is zo fascinerend, dat je voor lief neemt dat je weinig krijgt te horen over waarom ze zijn wie ze zijn.


Het knappe van de film is dat er boven alle glitter & glamour uit een ontroerende vertelling rijst over twee mensen die heel erg veel van elkaar houden. De fantastische vertolkingen liggen hieraan ten grondslag. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten