donderdag 25 juli 2013

The Bling Ring (TV film)


Nee, dit is dus niet de nieuwe film van Sofia Coppola, maar een TV film uit 2011 die wel hetzelfde onderwerp heeft. Met de film van Coppola in het vooruitzicht vond ik het wel leuk om deze eens te bekijken en de films later te vergelijken.

Een kennis van me uit Zwitserland komt vaak zijn verjaardag vieren in Nederland, omdat zijn familie hier vandaan komt en omdat zijn verjaardag samen valt met het Amsterdam Dance Event (ADE), waar hij dan met een groepje vrienden naar toe gaat. En dat doet hij in stijl. De laatste keer huurden ze een limousine en werden ze voor de deur van The Sand afgezet, waar het wachtende publiek meteen dacht dat David Guetta zelf was gearriveerd. Ze huren ook vaak een eigen VIP-ruimte, waar ze dan als koningen worden behandeld. Het kost wel wat, maar dan heb je ook iets. Het is iets dat de meeste Nederlanders er niet voor over hebben. Doe maar gewoon… en ‘ons ben zunig’.

“It’s all about being the most important person in the world” zegt één van de hoofdrolspelers in The Bling Ring. Het gevoel dat je in het middelpunt staat, iedereen je bewondert, is natuurlijk een mooi iets, maar tegen welke prijs wil je dit bereiken?

Zack Garvey is een jongen die op zijn nieuwe school de aandacht trekt van Natalie, die sowieso altijd al het bitchy middelpunt is, maar dit op grotere schaal wil zijn. Zack kan haar daarbij helpen, want zijn vader werkt voor een filmstudio en kent de beste roddels over de sterren. Waar ze naar toe gaan, welke geheime feestjes er zijn… De mooie Natalie palmt Zack in en met zijn kennis en haar even slinkse als dubieuze methodes lopen ze al gauw tussen de sterren rond.

Bij toeval komen ze op een avond bij het huis van Paris Hilton, waar een afterparty zou zijn. Er is echter niemand thuis, maar de deur is open en Zack en Natalie gaan naar binnen, plunderen de kledingkasten, leggen alles vast op foto en film en beginnen een lucratieve handel in het doorverkopen van de kleding.
Het duo groeit al snel uit tot een kleine groep als enkele vriendinnen zich er bij aansluiten en ze huizen van ‘the rich and famous’ afstruinen met hun ‘shopping club’, zoals ze het zelf noemen. De politie is ondertussen bezig met een onderzoek naar de criminelen en de pers noemt de groep al snel ‘The Bling Ring’. Natalie heeft haar doel bereikt: “It’s exactly what we wanted: we’re famous!”

De politie zit ondertussen niet stil en de opzettelijke nonchalance waarmee de groep de visuele bewijzen van hun capriolen op facebook en twitter zet maakt het de wet een stuk gemakkelijker om ze op te sporen. Zack krijgt een reality check, maar Natalie laat het er niet bij zitten…

Je zou de film kunnen zien als een waarneming van de jonge moderne mens, die via sociale media zoveel mogelijk ‘geliked’ wil worden (zonder door te hebben wat de consequenties kunnen zijn). Gebaseerd op echte gebeurtenissen komt deze versie van het verhaal echter over als één grote soap. Van het onderwerp tot het acteerwerk. De leeghoofdigheid van de personages vindt zich als het ware terug in de gekozen vorm. De vorm is dan misschien passend, maar het maakt de film er niet interessanter door. Als het hersenloze vermaak van de ‘bling ring’ op gelijke wijze wordt bekeken is er echter niets aan de hand en heb je anderhalf uur prima vermaak.


Maar ik ben dus wel benieuwd naar wat Coppola met ditzelfde onderwerp heeft gedaan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten