dinsdag 9 juli 2013

Tower Block


In een afbraakbuurt is er één verdieping van een flatgebouw waar nog mensen wonen, die binnenkort ook zullen moeten vertrekken. Opnieuw zijn er faceless ‘hoodiegans’ die de buurt onveilig maken, waarbij er zelfs een dode valt. Niemand heeft iets gezien of gehoord, want het is ieder voor zich in deze buurt.  
Dat verandert als uit het niets en zeer onverwacht op de mensen in de flat wordt geschoten door een scherpschutter. Er vallen direct doden en gewonden. De frictie – of zelfs apathie – tussen de bewoners moet worden omgezet in samenwerking, willen ze een kans hebben om dit te overleven.

’15 Tenants. One Sniper. No Escape.’ De tagline die op de DVD staat vat het beknopt samen.

Er is een diversiteit aan overgeblevenen. Een ouder echtpaar, een gezin met gamende zoon, een alleenstaande vrouw, een stuk tuig dat de rest afperst, een jonge aso moeder die haar kinderen slaat, een teruggetrokken zuiplap en twee opgeschoten sukkels. De sniper maakt geen onderscheid en niemand is veilig. Dit maakt het tot op zekere hoogte spannend, want je hebt geen idee wie de volgende zal zijn. De ‘wie’ en ‘waarom’ vraag blijft lange tijd onbeantwoord en zet de bewoners en je eigen hersenen aan het werk wat de reden van dit alles is. Maar er spelen meer kwesties. Zoals of het mogelijk is dat een slechterik de juiste beslissing neemt, hoe cru die ook moge zijn. Met dit alles opgeteld heb je een spannende thriller, die bij vlagen nog best bruut is, maar ook zijn minpuntjes kent. Mobieltjes die niet meer werken? De snelheid waarmee de schutter schiet? En moet die schutter niet af en toe een tukkie doen, of naar de wc gaan? Voor de hand liggende oplossingen (zoals naar de eerste etage aan de achterzijde gaan en dan uit het raam klimmen) die niet worden benut? De wat vergezochte clou? En die toch wel gedoodverfde overlevende?


De film doet qua locatie denken aan Citadel , maar waar die film een psychologische insteek had, houdt Tower Block het wat simpeler. Het is jammer dat men daarbij niet iets meer aandacht heeft besteed aan de minpuntjes die de geloofwaardigheid van het verhaal wat ondermijnen. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten