maandag 15 oktober 2012

Alleen Maar Nette Mensen



Voor de hoofdfilm zie ik de trailer van Cloud Atlas, een groots opgezet spektakel met een boodschap die misschien niet helemaal duidelijk overkomt, maar het zal in de film ongetwijfeld helder worden. Door de maker van Lola Rennt en de makers van The Matrix Trilogy. Tom Tykwer en de gebroeders Wachowski. Of nee, dat is waar ook, Larry is Lana geworden! Ik ben benieuwd hoe dit is aangepast op IMDb. Met de zoekterm Larry Wachowski krijg je Lana Wachowski in beeld, met in kleinere letters zijn vorige naam er onder. Ook de foto’s zijn ge-update. Het is toch een vreemde gewaarwording, maar ik hoop dat het hem gelukkig heeft gemaakt dat hij een haar is geworden.

Alleen Maar Nette Mensen is de film naar het boek van Robert Vuijsje. De titel komt van een uitspraak van de moeder van hoofdpersoon David, die hij wat onbeholpen herhaalt als men vraagt waar hij vandaan komt: “Oud Zuid, daar wonen alleen maar nette mensen”. David is Joods, zoon van rijke welgemanierde ouders, heeft een zevenjarige relatie met een net blond meisje en begeeft zich in een upper class omgeving, waarin al zijn vrienden al vanaf hun geboorte weten wat ze zullen/moeten gaan worden in de toekomst. David is anders. Hij voelt het kriebelen en het zijn zwarte vrouwen met grote borsten en konten die de kriebels teweeg brengen. Hij gaat erg naïef op zijn nieuwe doel af zonder na te denken over mogelijke gevolgen.

Het leuke aan de film is dat vele (voor)oordelen tussen diverse bevolkingsgroepen aan bod komen. Niemand wordt gespaard. David zelf is dus Joods, maar iedereen denkt dat hij een Marokkaan is, door zijn getinte uiterlijk, zwart haar en kleding keuze. Hij krijgt al snel door dat de negroïde vrouwen waar hij op valt ook weer onder te verdelen zijn. Zo heb je Surinamers die dan weer bonje hebben met Antillianen... Maar ondertussen krijgen ook Ghanezen, Javanen en Turken er van langs. Plat en fout, maar erg aanstekelijk omdat de toon uitermate licht wordt gehouden.

David gaat achter de temperamentvolle Rowanda aan (die haar naam op haar twee gouden voortanden heeft staan), duikt al snel tussen haar grote borsten (de scène met een trillende pokkie er tussen is hilarisch) en ontdekt al gauw een geheel andere wereld, waarin hij zich vol laat lopen met indrukken en adviezen. Dat de adviezen niet allemaal goed uitpakken blijkt als Rowanda hem de deur wijst omdat hij te veel een speculaas (blanke die slechte gewoontes van zwarte heeft overgenomen) is geworden. Dan laat de film ons ook een wat minder plezierige kant van het leven zien, zoals seks in ruil voor goederen en ongewenste zwangerschappen. Lang wordt er niet bij stil gestaan, want dit is toch vooral een komedie waarin de opzichtige boodschap vooral in grappen wordt verpakt. En dat pakt eigenlijk heel goed uit. De goede vertolkingen van o.a. Imanuelle Grives (die voor deze rol maar liefst 15 kilo aan kwam), Jeroen Krabbé en Annet Malherbe maken het af.

Je zou dus op heel wat slakken zout kunnen gaan leggen, maar dan mis je de humor. Ik zeg: schudden met die billen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten