woensdag 14 november 2012

Skyfall



Er is weinig nieuws onder de zon bij de nieuwe James Bond. Exotische locaties, snelle auto’s, indrukwekkende stunts, mooie vrouwen en een uitzonderlijke schurk. Precies zoals we het willen. Maar dit keer ook met een spannend verhaal, grote rollen van grote acteurs (Judi Dench als ‘M’ en Javier Bardem als bad boy Silva) en het feit dat de film heel veel wind uit de zeilen neemt van veel critici.

Dus ja, James drinkt een Heineken biertje als hij na een verhitte actie op bed ligt naast een mooie dame. Maar hij is ook in zijn nopjes als zijn Martini wordt klaar gemaakt en een compliment aan de bartender geeft als deze het drankje ‘shaken’ maakt en niet ‘stirred’. Dus ja, James moet zich weer melden bij ‘Q’ (wat voor ‘quartermaster’ staat, zo leer je nog eens wat) om gadgets in handen te krijgen. Maar ‘Q’ is een nerd en een broekie en de gadget beperkt zich tot een pistool en zender, want de tijd van exploderende pennen is achter ons, aldus ‘Q’. Dus ja, James maakt gebruik van menig modern vehikel om zijn tegenstanders te bestrijden. Maar het is de Aston Martin DB5 die hem uit een benarde situatie redt en mocht rekenen op een spetterend applaus in de bioscoop zaal in Londen, waar een vriendin van me de film zag.

De film leunt zwaar op het gegeven dat Bond zijn beste tijd heeft gehad. Hij is ouder, gehavend en misschien niet meer zo alert als voorheen. Kritiek van hogerhand binnen MI6 die ook ‘M’ treft. Zijn de spionnen van weleer niet overbodig geworden, nu een nerd in pyjama achter zijn laptop meer schade aan kan richten dan wie ook? Skyfall grijpt dit gegeven aan om natuurlijk het tegendeel aan te tonen en doet dat door langzaam maar zeker eigenlijk steeds kleiner te worden en terug te gaan naar de basis, met groot respect voor de oude garde (met ook Albert Finney in een mooie rol).

Dus ja, een indrukwekkende achtervolging op de motor over de daken van een bazaar, een schitterende scène waarin een moordaanslag plaats vindt tegen een gigantische bewegende reclame achtergrond, een stomende douche-scène met een behoeftige Bond girl en Javier Bardem die een onvergetelijke schurk neerzet. Maar met respect voor de oude waarden, die wel degelijk hun nut blijken te hebben. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten