dinsdag 18 februari 2014

L'Inconnu Du Lac


Parkeren bij de bomen, een stukje door het bos lopen op weg naar het beschutte strand met grove kiezels. Handdoekje neerleggen, kleding uittrekken, zwemmen, een praatje maken en de bosjes in voor actie. Een actie die neerkomt op ‘cruising’. Op het strandje en in die bosjes zijn namelijk alleen maar mannen die seks willen met andere mannen. De actie vindt plaats in overvloed en vaak volledig anoniem.

Aan het eind van een vruchtbare dag is Franck getuige van een moord. Maar Franck doet niets, keert de volgende dag weer terug naar het strandje, geïntrigeerd door en op zoek naar de moordenaar. Een ontmoeting volgt en voordat je foute snor kunt zeggen liggen de twee elkaar te verkennen en verwennen in de befaamde bosjes aan dat strandje in Zuid Frankrijk.

De anonimiteit, rust en ritme van het strandje en worden niet zo zeer verstoord door de moord, als wel door de politie die in de vorm van een eigenzinnige inspecteur vragen komt stellen, waarbij wordt gelogen om diverse redenen.

L’Inconnu Du Lac is een zomerse thriller met een hele hoop blote piemels, een moord en een hele hoop seks die soms expliciet in beeld wordt gebracht. Zeer ingehouden, zuiver en sober gefilmd, zonder muziek, waarbij alleen de parkeerplaats, de bosjes, het strandje en het meer plaats van handeling zijn. De vier (aan elkaar verbonden) locaties zijn ieder het decor van zich steeds weer herhalende acties. Franck is de hoofdpersoon die op zoek is naar spanning, gevaar zelfs, als hij onbeschermde seks heeft, of zoals gezegd het aanpapt met een moordenaar. Hij zoekt de grenzen van zijn eigen fascinatie op.


De film deed me denken aan enkele korte films van François Ozon, zoals Regarde La Mer en Une Robe d’Ete, waarbij jonge mensen hun seksuele grenzen opzoeken, al dan niet met prettige afloop. De sfeer in L’Inconnu Du Lac is zeer treffende neergezet en diverse karakters wekken de interesse van de kijker, waarbij verwachtingen worden gecreëerd. Verwachtingen die echter niet (geheel) worden ingelost. Er zijn geen drijfveren, motieven of andere verklaringen die uitsluitsel geven over waarom de personages zo handelen als ze handelen en dat laat in dit geval een wat te grote leegte achter om zelf bevredigend in te kunnen vullen. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten