dinsdag 11 februari 2014

Masters Of Sex


(1e seizoen, 12 afleveringen, 60 min, IMDb 8,3)

Dr. William Masters is een briljante arts die een heleboel omzet genereert voor het ziekenhuis waar hij voor werkt. Hij is bezig met een fysiologische studie naar hoe het menselijke lichaam reageert op seksuele stimuli. Helaas denkt het bestuur van het ziekenhuis hier anders over en ziet dit als pervers en zeker geen onderwerp voor een serieuze studie. Masters gaat toch aan de slag met zijn onderzoek, dat in het geniep in een bordeel plaats vindt, waar genoeg proefkonijnen te vinden zijn. Hij krijgt hulp van voormalige nachtclubzangeres Virginia Johnson, die zich ontpopt als de intelligente en vooral menselijke link tussen de arts en zijn cliënten. Masters ziet zijn onderzoek als “probably the biggest change for women since their right to vote”. De eerste onderzoeken en interviews bevatten voor hemzelf ook openbaringen. “You pretended to have an orgasm? Is that a common practise amongst prostitutes?”, vraagt hij aan een prostituee die hem al vanaf het begin voorziet van data. “It’s a common practise amongst anyone with a twat”, antwoordt ze hem. De studie verplaatst zich toch op een gegeven moment naar het ziekenhuis om statistisch gezien betere resultaten te krijgen en de serie werkt toe naar een presentatie van de data die grote gevolgen zal hebben.

Dit speelt allemaal in de jaren vijftig en je krijgt een prachtig beeld hoe het er toen voorstond met de seksuele emancipatie van de vrouw. Maar dat is echt lang niet alles. Masters heeft een lieve vrouw die hunkert naar liefde en vooral een kind, maar ze raakt maar niet zwanger, wat natuurlijk spanningen geeft voor de arts die er zoveel verstand van heeft. De vrijgevochten Virginia zorgt ook voor spanningen, bij zowel Masters als diens protégé Dr. Ethan Haas. We komen er achter welk geheim de rector van het ziekenhuis bij zich draagt en wat de gevolgen zijn voor zijn huwelijk. We zijn getuige van het vooruitstrevende onderzoek in de praktijk, met mannen en vrouwen die solo, maar ook met elkaar de liefde bedrijven voor de wetenschap, wat meteen de kwestie aanstipt of seks en liefde los van elkaar staan. Er is een vrouwelijke arts die moet opboksen tegen haar mannelijke collega’s… Wat de serie zo goed maakt is dat al die personages uitstekend zijn geschreven, diepte hebben. Hun gevoelens, ambities, problemen, tragiek, waarbij net als in de echte wereld niets zo simpel is als het soms lijkt. Alle lof ook voor de acteurs die de goed geschreven personages volledig tot leven brengen. Michael Sheen (William Masters), Caitlin FitzGerald (Libby Master), Lizzy Caplan (Virginia Johnson), Nicholas D’Agosto (Ethan Haas), Beau Bridges (rector Barton Scully), Allison Janney (Margaret Scully)… The list goes on.

Op de één of andere wijze klopt alles aan deze serie. Een tweede seizoen is al aangekondigd.


Hoewel de serie het label ‘drama’ heeft valt er zo nu en dan ook best te lachen, zoals wanneer Virginia voor het eerst in een bordeel komt en de keuken ziet: “It’s just like a regular kitchen… Sorry, I’ve never been in a brothel before”. Een prostituee antwoordt: “Normally we got naked coochies lined up along the sink, but it’s slow”. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten