woensdag 26 februari 2014

House Of Cards


(2e seizoen, 13 afleveringen, 60 min, IMDb 9,0)

(pas op: enkele spoilers!)

Master manipulator Frank Underwood heeft zich toch, of moet ik zeggen natuurlijk weten te manoeuvreren in de positie van vice-president. Journaliste Zoe is nu een geduchte tegenstander die probeert uit te vissen wat er stinkt aan de praktijken van Underwood. Claire Underwood pakt ondertussen het probleem aan met een zwangere werkneemster die haar aan wil klagen. Ze neemt haar op keiharde wijze in de tang: “I’m willing to let your child wither and die inside you if that’s what’s required. But neither of us want that”. De eerste aflevering zet direct de toon. Pas helemaal aan het einde ervan kijkt Underwood via een spiegel de camera in, op zijn bekende en geheel eigen wijze, en zegt tegen de kijker: “Did you think I’d forgotten you? Perhaps you hoped I had”. Geniaal.

Beide problemen worden opgelost en de Underwoods kunnen zich totaal gaan richten op Frank’s positie binnen het Witte Huis. Gewetenloos waren ze al en dat wordt alleen maar erger, omdat de tegenstanders van groter formaat worden. De Chinezen, Raymond Tusk (de uiterst rijke en invloedrijke vertrouweling van de president), journalisten, de publieke opinie… Frank weet het altijd in prachtige volzinnen te verwoorden: “The higher up the moutain, the more treacherous the path” en “The road to power is paved by hypocrisy and casualties. Never regret!”. Er vindt een continue race tegen de tijd plaats om de juiste mensen voor je te winnen als er over iets gestemd moet gaan worden. Frank is de ultieme ‘votes whipper’, maar wordt ook zelf wel eens moe van de strijd: “Why does everything has to be a struggle. Can’t someone just say ‘yes sir’ for once”. Maar goed, als het niet linksom gaat, dan rechtsom. En wanneer de deal wordt gesloten, “shake with your right hand but hold a rock in your left”.

House Of Cards is de ultieme politieke serie waarvan het tweede seizoen in één keer beschikbaar is gesteld door Netflix. De zeer populaire en hoog gewaardeerde serie die zelfs Obama tot de fanschare kan rekenen geeft de kijker de kans om alles direct achter elkaar te bekijken. Een groot voordeel want op deze manier zit je er veel dieper in en voor verslaafden als ik is het een megafix van jewelste. Keerzijde is dat ik nu weer een jaar moet wachten op het volgende seizoen…

Zijn er dan nog kanttekeningen te plaatsen? Misschien worden sommige zaken en/of personages iets te makkelijk aan de kant geschoven. Zoals de manier waarop Claire haar werk opgeeft wat in één korte scène uit de doeken wordt gedaan. Of het verdwijnen uit beeld van Christina Gallagher, de persoonlijke assistente van de president, wat alleen terloops wordt vermeld door iemand anders als een reeds afgedane zaak. Zeker in dat laatste geval wat onzorgvuldig, maar plausibel binnen het verhaal blijft het wel.

Wat me na twee seizoenen in ieder geval duidelijk is, is dat Frank Underwood de duivel is, we het hier niet over een Charlie Daniels song hebben en de manchetknopen die Frank krijgt van zijn trouwe bodyguard alles zeggen: F U.


Fenomenaal.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten