dinsdag 21 oktober 2014

Locke


Het werk van de voorman op de bouwplaats zit er op. Hij stapt zijn auto in, op weg naar huis. Bij het stoplicht moet hij links, maar iets in hem besluit rechts te gaan. “The decision is made”. In de anderhalf uur die de rit gaat duren zien we alleen deze man, Ivan Locke, in zijn auto telefoontjes plegen en aannemen. Zo beheerst mogelijk gaat hij om met zijn verantwoordelijkheden, wat voor hem het juiste is om te doen, de gevolgen van zijn keuze. Aan wie ben je trouw? Je familie, je werk, jezelf?

Natuurlijk wordt het duidelijk hoe groot de gevolgen van de beslissing zijn, maar ook wat de achtergrond is van het nemen van dit besluit. “You make one mistake, one little fucking mistake, and the whole world comes crashing down around you”. Maar Locke laat zich niet uit het veld slaan, gaat alle confrontaties aan, probeert de barsten te lijmen, alles in goede banen te leiden, zijn emoties de baas te blijven. “I will do what needs to be done, even if they hate me or love me”.

Ivan Locke wordt zeer indrukwekkend gespeeld door Tom Hardy. Dat hij met gemak een hoofdrol kon spelen liet hij zien in het extravagante Bronson. Deze rol is echter het tegenovergestelde én de enige (zichtbare) rol in de film. Het is aangrijpend om te zien hoe iemand zo helder kan vasthouden aan de genomen beslissing en alle zeer grote gevolgen die hieruit voort kunnen vloeien op de koop toeneemt. Je leeft enorm met hem mee, ook al ben je het misschien niet met hem eens, simpelweg omdat je begrijpt waarom hij het doet. Speltechnisch is het een hoogstandje hoe Hardy zowel zalvend en geruststellend als volhardend en overtuigend zijn gesprekken voert, waarbij hij zelfs per gesprekspartner zijn stemgebruik aanpast.  Maar hij is altijd beheerst, in controle, althans, wil dit zijn, om alles goed af te laten lopen.


Anderhalf uur lang één man in een auto. Een flinke uitdaging voor de makers die goed uitpakt door de mooie rol van Hardy en het goede script. Zowel zenuwslopend als hartverscheurend.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten