donderdag 12 september 2013

The Dyatlov Pass Incident


In 1959 gaan negen ervaren jonge wandelaars/skiërs naar de Kholat Syakhl, de ‘Mountain of the Dead’ in Siberië. Ze worden allemaal dood teruggevonden onder zeer vreemde omstandigheden. Twee Amerikaanse studenten gaan een documentaire maken over dit incident. Ze nemen een geluidsvrouw en twee experts in klimmen en gidswerk mee. Ook deze groep zal het niet overleven (nee, ik verklap niks, want dat doet de film al meteen). Beelden van hun camera zijn gevonden en daardoor kunnen we zien wat er met ze is gebeurd.
De zoveelste ‘found footage’ dus, al is het zeer vaag hoe men aan deze beelden is gekomen (zeker als je weet hoe de film afloopt). Helaas betekent dit dat we ons eerst door een flink uur enorme saaiheid heen moeten worstelen. Beelden van de treinreis, bezoek aan de plaatselijke kroeg, een vrachtwagenrit naar de berg, vriendelijke en behulpzame russen die Engels spreken (?!), ongein in de sneeuw, lopen door de sneeuw, eten in de sneeuw en tent opslaan in de sneeuw. Kortom, BORING! Bovendien een gemiste kans om in deze verloren tijd de personages uit te diepen.

En dan? Blote voetsporen in de sneeuw, rare geluiden in de nacht, instrumenten die op hol slaan. De spanning zou moeten stijgen, maar dat is absoluut niet het geval. Dat de vijf jongeren sympathiek noch vervelend zijn draagt daar wel aan bij. Door krakkemikkig acteerwerk, ondermaatse dialogen en ongeloofwaardige reacties wil het - zelfs als het tempo omhoog gaat en er enige actie ontstaat - maar niet spannend worden, laat staan eng. De enorme gaten in het plot en vergezochte verklaring voor al het onheil zijn wat mij betreft de doorslag om nauwelijks nog een goed woord voor de film over te houden.


Bij nader onderzoek blijkt dat het Dyatlov Pass Incident echt als zodanig bekend is. Die negen Russen zijn inderdaad onder vreemde omstandigheden dood teruggevonden. De zaak is nooit opgelost maar er zijn verschillende theorieën over wat er gebeurd is. Laat deze film nu een soort van slecht nagespeelde versie zijn, waarbij men verschillende verklaringen in een grote kookpot heeft gegooid, met een slecht te vreten dis als uitkomst. Ik zou je aanraden om het verhaal rond het incident gewoon te lezen, dat is een stuk intrigerender dan deze film. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten