woensdag 10 april 2013

Among Friends


Een moordmysterie. Het was één van de mindere uitjes die mijn vroegere werkgever had verzonnen. In het gezelschap van collega’s loopt er eentje rond die een moord heeft begaan. Wie, met welk wapen, op welke plek, etcetera, daar moest je dan achter komen door iedereen te ondervragen. Levend Cluedo. Ik had daar niet veel zin in en vond het maar een suffe bedoening.

Zo suf als toen is Among Friends zeker niet, maar of je van een geslaagd feestje kunt spreken?
Prom night 1984! Het thema van de avond. Een aantal goede vrienden komt geheel in stijl samen op een feestje waar Bernadette een ‘who dunnit’ heeft georganiseerd. Volgens opgave zoeken ze in paren door het huis naar aanwijzingen die al snel zijn gevonden, waarna ze aan tafel verder spelen. Dan blijkt dat er is geknoeid met de cocktails en neemt iemand de regie over in een geheel ander spel dat je schuld en boete zou kunnen noemen. Er komen zaken aan het licht over iedere aanwezige die vervolgens bloedig gestraft wordt voor zijn of haar daden, waarbij schaar, hamer en mes nuttige werktuigen blijken.

De film is eigenlijk net zo banaal als de groep vrienden. Het doet je dus geen reet wie schuld heeft en wie er boete krijgt. Daarnaast is iedereen schuldig aan dezelfde zonde, wat het er nu ook niet direct interessanter op maakt. Als de martelingen zelf dan ook nog eens weinig schokkend zijn wordt de anderhalf uur wel erg saai.
Een gemiste kans, want het idee dat vriendschap kan veranderen als er geheimen boven tafel komen is interessant. Jammer dat het zo kortzichtig, slecht onderbouwd en eentonig is ingevuld.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten