maandag 8 april 2013

The Place Beyond The Pines



Zijn gespierde lijf vol met tattoos wordt bekleed met een oud Metallica shirt als Luke, Handsome Luke, zijn trailer verlaat, de kleurrijke kermis doorkruist en plaats neemt op zijn motor om een duivelse act op te voeren met twee anderen in een stalen kooi. In deze eerste shots waarin we Luke (Ryan Gosling) voornamelijk op de rug zien wordt zonder woorden al veel verteld. Het is deze man die er na een jaar achter komt dat er uit een ‘fling’ met een leuke meid, Romina (Eva Mendez), een zoontje is geboren. Hij wil zijn verantwoordelijkheid nemen, bij zijn zoon zijn. Probleem is dat Romina een man heeft die voor haar, haar moeder en het kind zorgt. Romina’s keuze is er eentje gemaakt met haar verstand, want haar gevoel zou voor Luke kiezen, maar wat heeft hij haar te bieden?

Geld is het probleem. Voor elk probleem is er een oplossing. Voor Luke is die te vinden in de criminaliteit. Dat kan niet goed gaan en dat gaat het ook niet.

Zonder deze te verklappen neemt de film een onverwachte wending. Zeer verrassend, gewaagd en  geslaagd. Het blijkt het tweede deel van een soort drieluik. Over het geweten en het grijze gebied waarin beslissingen worden genomen, die enorme en blijvende gevolgen kunnen hebben. Over gedane acties, gedwongen door de omstandigheden waarin men verkeerd. Want hoe sterk sta je eigenlijk in je schoenen? Het gaat om de juiste manier vinden om goed te doen. Een manier te vinden om om te gaan met de kaarten die je zijn gedeeld, of daarboven uit stijgen zonder andere belangrijke dingen uit het oog te verliezen. Hart en verstand.

Er worden meerdere cirkels net niet helemaal rond gemaakt. Dat maakt de film interessant. Dat je niet zeker weet welke kant het op gaat. Tel daarbij de fantastische vertolkingen op en de gedurfde verhaallijn, die meerdere kanten van verschillende munten belicht en je hebt een hele mooie film, met verdraaid veel droefenis en een greintje hoop.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten