zondag 9 maart 2014

De Nacht Van De Wansmaak Has Risen From The Grave


Je Brûle De Partout. Het is het eerste dat in me opkomt als ik hoor dat De Nacht Van De Wansmaak weer terug is uit het rijk der doden. De trailer van deze sexy komedie van Jess Franco met genrefavoriet Brigitte Lahaie is onvergetelijk als je hem eenmaal hebt gezien. Het enige dat je ziet is de tekst tegen een rode achtergrond. Soms wordt er ingezoemd op die titel, soms uitgezoemd. Soms komt de titel vanaf links in beeld om er rechts weer uit te verdwijnen, maar altijd hoor je een man vol overgave de film aanbevelen met zinnen als “esclaves au service de toutes les dépravations” en weet vooral de titel eindeloos te herhalen. Dat we alleen maar de tekst in beeld zien wordt ook uitgelegd: “un film qui n’a pas besoin de publicité, c’est pourqoui volontairement nous ne montrons pas d’images de Je Brûle De Partout”. En vanavond zal deze fijne trailer gelukkig weer voorbij komen, onder het kopje klassiekers!

    


Ongeveer 50% van de handen in het voor 80% uitverkochte Tuschinski gaat de lucht in als organisator Jan “Mr. Horror” Doense vraagt wie er al eerder een De Nacht Van De Wansmaak heeft meegemaakt. Dat betekent dus dat er 50% Nacht Van De Wansmaak-maagden in de zaal zitten! Ik mag mezelf een oud gediende noemen en hoewel ik de eerste niet heb mee gemaakt was ik aanwezig bij achtereenvolgens The Return Of De Nacht Van De Wansmaak (Alhambra Amsterdam, 3 oktober 1997), De Nacht Van De Wansmaak Strikes Back (Bellevue Cinerama Amsterdam, 23 februari 2001), De Nacht Van De Wansmaak Reloaded (Bellevue Cinerama Amsterdam, 15 februari 2003) en De Nacht Van De Wansmaak The Final Chapter (Filmmuseum Cinerama Amsterdam, 18 november 2006). Gelukkig, zoals het een ‘goede’ horror serie betaamt, was die laatste editie niet zo ‘final’ en maken we ons op voor een ONWAARSCHIJNLIJKE afdaling in de DIEPSTE KROCHTEN van de WERELDCINEMA! 3,5 uur lang nachtelijk vertier in de mooiste zaal van Nederland. Je moet het zien om het niet te geloven!

Zoals gewoonlijk worden de trailers en filmfragmenten onderverdeeld in diverse categorieën en ingeleid door niemand minder dan Mr. Horror himself, die op hilarische en informatieve wijze het publiek in de juiste stemming brengt, waarna de lol om de te volgen fragmenten alleen maar groter is. De toeschouwers laten zich natuurlijk niet onbetuigd en lachen, scanderen (HOER!), juichen en applaudisseren naar hartenlust. Het is alsof we bij een familie reünie zitten, die allang overtijd was.

Via de categorieën en enkele voorbeelden loods ik je door de verrukkelijke avond heen in een wat uitgebreider verslag dan normaal, omdat dit de laatste voorstelling in Nederland was. Belgen die verrast willen worden, leest niet verder!


Allereerst is daar TE GEK VOOR WOORDEN DEEL 1. Een titel die de lading dekt als je de harige ‘bat demons’ in Horror Of The Blood Monsters ziet. Ook beelden van de eerste psychedelische seksfilm genaamd De Dans Der Naakte Heksen en een blik op The Thing With Two Heads, waarin het hoofd van een blanke racist op het lijf van een dikke zwarte man wordt geplaatst.

Dan verder met HOLLANDS GLORIE IN DEN VREEMDE, met o.a. Anton Geesink (!) in de rol van Samson in een verhaal uit de serie Great Leaders Of The Bible: The Story Of Samson. Natuurlijk komt ook het Amerikaanse avontuur van Monique van de Ven voorbij in Stunt Rock, met een promotiefilmpje dat speciaal om haar gemaakt lijkt te zijn en we er ons van mogen overtuigen hoe ze al haar stunts zelf deed!


GROOT, GROTER, GROOTST is de volgende categorie, waarin we via The Giant Spider Invasion terecht komen bij De Nacht Van De Wansmaak favoriet Chesty Morgan in de film Deadly Weapons (dvd’s verkrijgbaar in de foyer!), waarin haar borsten nauwelijks onder het kopje GROOTST passen en ze deze inzet om mannen te smoren tot die niet meer ademen. Met o.m. pornosnor Harry Reems, bekend van Deep Throat. Jan weet ons te melden dat mevrouw Morgan ondertussen 76 is en dagelijks pijnstillers moet nemen tegen de rugpijn…

Het is tijd voor MANNEN IN RUBBER PAKKEN DEEL 1, met o.a. The Green Slime en een ‘monster from a prehistoric planet’ in Gappa, een soort Godzilla film, maar dan met een gemankeerde vogel. De titel van de film nestelt zich in ieder geval goed in je hoofd: Gappa! Ook leuk in de Duitse versie trouwens.

We vervolgen de wonderbaarlijke reis door de krochten van de trailer-trash met DE NATUUR SLAAT TERUG, waarin bijen, regenwormen, mieren alsook naaktslakken het de mens onaangenaam maken. Van Squirm tot The Swarm. Veel plezier valt er te beleven aan de filmtrailers met achtereenvolgens gigantische kippen en konijnen, hoewel Frogs toch wel het hilarische hoogtepunt is, omdat de lieve beestjes eigenlijk niemand kwaad doen, maar men er toch verschrikkelijk onder schijnt te lijden.


Geen avond compleet zonder ‘ploitation’ in de titel: BLAXPLOITATION. Geen BLAXPLOITATION genoemd zonder Fred Williamson te vermelden, met Boss Nigger als fraai voorbeeld. The Human Tornado (spreek uit als Toornaydaaah) doet er echter nog een schep bovenop in de vorm van wildeman Rudy Ray Moore die zich als een orkaan door verschillende vrouwen jaagt, met de onvergetelijke uitspraak “I’ve got a dong as big as King Kong”!  

Geen parels van de wansmaak zonder GREATEST HITS, met zoals vermeld Je Brûle De Partout en ook Messalina Messalina waarvan de titel in het Duits zo veel leuker is: Messalina, Kaiserin Und Hure! Na wat vleselijk vermaak vliegen opeens de koppen in het rond.

Dan is het tijd voor pauze, tijd om vooral veel bier te halen, aldus Jan, zodat we straks klaar zijn voor het hardere werk.


Dat begint dan met GRENSOVERSCHRIJDENDE EXPLOITATION, met Zombi Holocaust oftewel Doctor Butcher M.D., waarbij die afkorting staat voor ‘medical deviate’. Vervolgens wordt ons een ‘orgy of terror’ beloofd in Night Of The Bloody Apes, met veel bloed, tieten en mannen met slechte apenmaskers. Als laatste kunnen we niet heen om een andere De Nacht Van De Wansmaak heldin, namelijk Dyanne Thorne in haar rol als Ilsa. Dit keer een trailer van Ilsa, Harem Keeper of the Oil Sheiks, waarin hare nazi de meest perverse dingen uit haalt in het Midden Oosten. Thorne is ondertussen 70, heeft een eigen website en bestiert een ‘wedding chapel’ in Las Vegas. Wie weet trekt ze op verzoek wel haar Nazi uniform aan als ze je huwelijk bezegelt.

TE GEK VOOR WOORDEN DEEL 2. Dit keer met enkele fragmenten uit El Baron Del Terror, a.k.a. The Brainiac, omdat de trailer deze Mexicaanse film geen recht doet en de daarentegen alleszeggende trailer van The Executioner, waarin twee mannen iedereen neerknallen die ze op hun pad tegen komen. Jan zegt vooral niet te schromen om mee te klappen met het uiterst vrolijke en dus totaal niet bijpassende muziekje dat tijdens de gewelddadige beelden te horen is. Dat laten we ons geen twee keer zeggen. Tick-a-dee, tick-a-day!


Het wordt later en later en dus tijd voor wat diepgang in WARE VERHALEN, ECHTE MENSEN. De shockumentary Let Me Die A Woman verhaalt over transseksuelen. Arie Boomsma eat your heart out! Crippled Masters is een klassieker die onder de naam De Gehandicapte Kung Fu Doders al vóór het ontstaan van De Nacht Van De Wansmaak in De Nacht Van De Rariteiten door Jan Doense’s partner in tenenkrommend vermaak Jan ‘Max Rockatansky’ Verheyen te zien was en sindsdien menig keer voorbij is gekomen. Want ook gehandicapten kunnen worden ingezet voor uitbuiting, nietwaar? Als laatste een nieuwe favoriet genaamd Weng Weng die als geheim agent Double 00 in de film For Your Height Only de echte James Bond het nakijken geeft. Al was het maar omdat 007 hem niet ziet. Weng Weng is namelijk drie turven hoog!!

Het had de categorie van Ilsa kunnen zijn, maar ach, die is multi-inzetbaar, dus op naar FASCINATIE VOOR DE NAZI en het beruchte The Beast In Heat, a.k.a. S.S. Experiment Camp 2, a.k.a. SS Hell Camp (etc.). Een ‘video nasty’ van jewelste waarvan deze trailer slechts het topje van de ijsberg weergeeft en we vanavond dus een uitgebreider voorproefje krijgen, waarin ontklede dames op diverse manieren worden gemarteld uit naam van het Derde Rijk en worden misbruikt door een behoeftige neanderthaler in een kooi. Een triest dieptepunt van deze nacht, merkt Jan op.


Om iets luchtiger te eindigen hebben we MANNEN IN RUBBER PAKKEN DEEL 2 nog tegoed, met de Mighty Gorga, waarin een verschrikkelijke Dinosaurus die er uit ziet als een handpop, de strijd uiteindelijk aangaat met het broertje van King Kong. Het meest idiote pak waar een man in zit komt uit de Godmonster Of Indian Flats. Het vredige dorpje wordt namelijk geteisterd door de verschijning van een soort gemuteerd schaap die loopt alsof hij in zijn broek heeft gepoept, aldus Doense.


Helaas komt aan alles een einde, maar niet voordat we nog een toegift krijgen uit de film The Brainiac, waar de baron van terror zich stiekem tegoed doet aan een lepeltje hersenen. Dan is het echt voorbij, ondertussen half vier ’s nachts en tijd om een bed op te zoeken. Laten we hopen dat we niet weer zeven jaar moeten wachten op zo’n heerlijke nacht vol schaamteloze excessen. Om in de trant van deze avond te blijven: I Want More

Geen opmerkingen:

Een reactie posten