zaterdag 8 maart 2014

Witching & Bitching (Las Brujas De Zugarramurdi)


Na een kort intro waarin we de onheilige drie-eenheid tegenkomen in de vorm van oma, moeder en dochter heks knalt de nieuwe film van Álex de la Iglesia er heerlijk in met een zomers tafereel in felle kleuren, waarin de beroving van een pandjeshuis centraal staat en Christus een rol van belang speelt. De bende overvallers neemt de benen richting Frankrijk alwaar de mannen stranden in het dorp Zugarramurdi, dat bekend staat als broedplaats van heksen, enkele eeuwen geleden althans. Nu ja, dat intro was er niet voor niets en al snel staan de criminelen oog in oog met vrouwen die hen niet bepaald goed gezind zijn.

De la Iglesia heeft een aardig oeuvre opgebouwd, met titels als Acción Mutante, El Día De La Bestia, Perdita Durango, Crimen Ferpecto en Balada Triste De Trompeta, die allen geslaagd tot zeer geslaagd te noemen zijn. Witching & Bitching is helaas een wat mindere toevoeging aan dit rijtje. Het is een horror-komedie, met de nadruk op het laatste woord, maar de humor is over het algemeen niet altijd even geslaagd te noemen. Een goed begin is dit keer niet het halve werk, want al gauw ga je je ergeren aan de groep Spanjaarden die woorden als kogels ratelen maar uiteindelijk niet veel (leuks) te zeggen hebben. Na een veel te lange autorit komt dan de confrontatie met de ‘brujas’ en wordt het al snel een overkokende heksenketel vol kolderieke figuren, acties, situaties en conversaties die niet kunnen verhullen dat het maar om een heel karig plotje gaat vol slecht gefundeerde uitkomsten. De keuze om aan het einde veel special effects toe te passen was ook geen beste, want het budget laat het goedkope niveau daarvan doorschemeren.


Ik krijg het gevoel dat de regisseur zich er met dit verhaaltje iets te gemakkelijk vanaf heeft gemaakt en er op geen enkel ander niveau iets substantieels voor in de plaats geeft. De rijke en originele fantasie die de man ten toon spreidt krijgt na het begin nauwelijks vervolg en daardoor zakt de hele boel al snel in elkaar, de grote finale ten spijt. Daar kan zelfs heerlijke heks Eva (Carolina Bang) niets aan veranderen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten