woensdag 5 maart 2014

Real Humans


(2e seizoen, 10 afleveringen, 60 min, IMDb 7,9)

Er is een virus dat Hubots compleet op hol kan laten slaan. Er vallen doden onder de ‘echte mensen’. Er wordt aangeraden om alleen nog downloads uit betrouwbare bron te doen. Ondertussen gaat de zoektocht verder naar de code die de maker David heeft gemaakt, die er voor zorgt dat Hubots hun eigen wil en gedachten hebben, dat ze vrij zijn. De persoonlijkheden van de originele reeds vrije groep komen steeds beter naar voren, ontwikkelen zich en de groep wordt steeds ambivalenter. Er zijn er die zich zien als David’s kinderen, die nooit zullen sterven, die de aarde zullen heersen en de wereld beter zullen begrijpen dan de mensheid ooit heeft gedaan. Er zijn er ook die niets anders willen dan te leven als gewone vrije wezens, gelijk de mens. Het gevoel bij de mensen wordt ook versterkt, waarbij er zelfs bij de jeugd een groepering bestaat die zeer anti Hubot is en acties gaat ondernemen.

Ook dit seizoen zitten er weer mooie vondsten in, zoals de trans humanen, die pro Hubot zijn en zich zelfs kleden en schminken als Hubots. Je hebt de trans human seksuelen, mensen die van de robots houden (waarbij Nederland wordt genoemd als land waar regels hieromtrent zo vrij zijn!). Er is Hubot-vrij voedsel, wat dan op de verpakking staat (zoiets als gluten-vrij) en er bestaan zelfs robot baby’s via Bambitronics. Veel van de actie speelt zich af rond Hub Battle Land, waar je kan paintballen tegen Hubots, die zo zijn geprogrammeerd dat ze pijn voelen en angst hebben, wat het eng realistisch maakt.

Natuurlijk zijn er wat links te maken naar al bestaande dingen, zoals het idee van de über-robot die superieur is aan de mens en dat zelf weet (Blade Runner), de jeugdige anti beweging met hun geruite blouses en bretels (Hitler Jugend) en de niets ontziende sexy strakke slanke blonde Hubot die recht op haar doel af gaat (Terminator 3). Toch leidt dit niet af van al het moois en doordachts dat de serie verder te bieden heeft.  

Binnen het spannende verhaal komen er ethische kwesties aan de orde, zoals de vraag of een Hubot een betere moeder kan zijn voor een echte baby dan haar echte moeder en de mogelijkheid om iemands wezen voor eeuwig verder te laten leven in een robot. Interessante ideeën in een serie, die voorlopig nog niet ten einde is en nog lang niet verveeld. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten