zondag 22 april 2012

Harold's Going Stiff



De meest kloterige stoelen in zaal 2 zijn de acht voorste van het achterste gedeelte. Steeds weer zie ik mensen die denken dat ze een goed plekje in zicht hebben, gaan zitten, waarna ze diep in de stoel wegzakken, beginnen te twijfelen, om zich heen kijken waarna sommigen direct voor een andere plek kiezen, maar anderen er wat later achter komen dat het toch beter is om te verkassen om je niet de hele film te blijven ergeren aan dat achterhoofd voor je, dat als een grote zwarte heuvel het filmlandschap doorbreekt. Grappig.

Harold’s going stiff. Het lijkt een ouderdomsprobleem. De dokter dacht eerst aan arthritis, maar het blijkt een unieke nieuwe ziekte die ze ‘Onset Rigor Disease’ noemen, ook wel ‘O.R.D.’. Harold is de eerste waarbij de ziekte wordt geconstateerd en bij hem gaat het ook het meest langzaam. Er zijn drie stadia. Algemene stijfheid, gevolgd door mentale achteruitgang en uiteindelijk gevaarlijk gedrag. Harold vertrouwt de camera toe dat hij nogal vergeetachtig wordt en dat zijn ziekte hem beangstigt. Gelukkig krijgt hij hulp van lieve verpleegster Penny die hem – zoals dat verpleegsters betaamt –constant blijft toespreken in de ‘wij’vorm en positiviteit brengt: “we’ll get you running before you know it”. Maar het toekomstbeeld lijkt negatief, alle andere mannen die de ziekte na Harold hebben gekregen laten een versnelde vorm van achteruitgang zien en eindigen als zombies, waar de burgerwacht wel raad mee weet: onvrijwillige euthanasie!

Het is alsof je naar een documentaire over de zorg zit te kijken. Aan de ene kant erg grappig, met zombies zoals je ze nog nooit hebt gezien, die met stijve armen en benen door het Engelse platteland rennen en worden neer geknuppeld door drie knuppels uit de buurt. En de manier waarop alle betrokkenen hun zegje doen voor de camera is even herkenbaar als amusant. Aan de andere kant zie je de weg die Harold aflegt, die lieve oude man, die afwasmiddel in de koffie doet, die verrekt van de pijn, bang is voor wat hem te wachten staat. Hij is hulpbehoevend, onschuldig en ziek.

De gulle lach uit het begin maakt steeds meer plaats voor medeleven. Je gaat echt meevoelen met de oude Harold en zijn eenzame verpleegster. Fantastisch gespeeld ook. Een prachtig portret met originele insteek. Wie had ooit verwacht dat je zo zou meeleven met een zombie.

Stemoordeel: Goed

Geen opmerkingen:

Een reactie posten