maandag 23 april 2012

Iron Sky



De geest is uit de fles. Het hek is van de dam. Het eerste gekkenhuis is een feit. Iron Sky staat op nummer twee in de ranglijst en kent een buzz van jewelste, waardoor de film naar de grote zaal is verplaatst en alle voorstellingen nu al zijn uitverkocht. De zaaltemperatuur is van alle opwinding enkele graden gestegen.

De nazi’s hebben na de oorlog hun (sieg) heil gezocht op ‘the dark side of the moon’, die met Deutsche Gründlichkeit is omgetoverd tot een militaire basis van waaruit men zich klaarmaakt voor een invasie van de aarde, die tenslotte uitmondt in een soort Star Nazi Wars, met de ‘Götterämmerung’ als ‘Death Star’. Ha! De film samengevat in één zin.

De schrijvers hebben hun uiterste best gedaan om een zo fout en onwaarschijnlijk mogelijk universum op te roepen, waarin alles kan en er dus niet hoeft worden stilgestaan bij de waarom vraag. Het maakt dus niet uit dat de nazi’s een achtergebleven technologische ontwikkeling kennen, maar wel met vliegende schotels naar de aarde reizen, om maar eens wat te noemen. Sit back, relax and laugh. In de prachtig vormgegeven wereld is het zeker in het begin lachen om de vele grappige vondsten, zoals de maanbasis in de vorm van een hakenkruis, de snelwegen er om heen, de opleiding van de ‘Jugend’, de domheid van de wereldleiders, etc. etc. Tel daar bij een portie über-acting en genre favoriet Udo Kier op en stuk kan het eigenlijk niet meer.

Nee, stuk gaat het niet, maar na verloop van tijd gaat de grootste lol er een beetje vanaf, zijn de leukste grappen verspeeld en moeten we het doen met nog enkele rake one-liners. Het mag de pret slechts een beetje drukken.

Het is wel erg jammer dat executive producer San Fu Maltha in 2004 niet heeft opgelet toen Richard Raaphorst met zijn Worst Case Scenario de nazi’s al een mooie nieuwe rol had toebedeeld. Die film is helaas nooit van de grond gekomen. Sindsdien is het gegeven niet echt nieuw meer, maar dat er nog mee gescoord kan worden is een feit. Dus hopelijk krijgt Richard met Army Of Frankenstein alsnog het succes dat hij wel verdiend heeft na al die jaren.  

Stemoordeel: goed

Geen opmerkingen:

Een reactie posten