zaterdag 21 april 2012

Scabbard Samurai (Saya-zamurai)



Scabbard betekent schede. De schede van de samurai is leeg. Hij mist zijn zwaard. Hij rent door de bossen, weg van alles en iedereen, op de vlucht. Zijn dochtertje rent met hem mee. “Als je niet wilt vechten als een samurai, sterf dan als een samurai”, roept ze hem telkens toe. Ze kent de code van de krijger en weet dat het een schande is om weg te lopen. Ze lapt hem elke keer op na mislukte aanvallen van gekke premiejagers, zoals de chiropractomoordenaar (!), die je met zijn getrainde vingers in een handomdraai om kan leggen.

De bebrilde Kanjuro wordt uiteindelijk gevangen genomen door de autoriteiten. Hij krijgt de zogenaamde 30 dagen opdracht, die inhoudt dat hij 30 dagen de tijd heeft om een in zichzelf gekeerde kleine prins (wiens moeder is overleden) aan het lachen te krijgen. Iets dat zijn twaalf voorgangers niet is gelukt. Als hem dat ook niet lukt binnen de gestelde tijd moet hij seppuku (traditionele zelfmoord) plegen, iets dat hem maar al te duidelijk wordt meegedeeld na elke poging die hij gaat ondernemen. Want dat gaat hij. In het begin verzint hij zelf de meest idiote dingen, terwijl zijn dochter toekijkt, hem van commentaar bedient en er op blijft hameren dat het oneervol is wat hij doet. Al snel krijgen zijn bewakers de smaak te pakken en bedenken evenzo malle grollen om het verhaal tot een goed einde te brengen.

Hoewel de grappen op zich enorm melig zijn, maken de uitvoering, de omstandigheden, de herhaling en bovenal de droogkomische vertolking het zeer amusant om naar te kijken. Net als in zijn vorige en zeer geslaagde film Symbol draait het om een uitdaging die wordt aangegaan, het doorzettingsvermogen daarin en de even originele als onzinnige vondsten en pogingen om te slagen. Pogingen die absoluut futiel lijken te zijn, maar daardoor niet minder onderhoudend zijn.

Er zijn op den duur wat wijze lesjes te leren, het dochtertje in haar prachtige kimono is een snoepje en ik sluit mij volledig aan bij het commentaar van één van de premiejagers die in het publiek de vele pogingen van Kanjuro staat aan te moedigen: “it’s refreshingly stupid”!

Stemoordeel: goed

Geen opmerkingen:

Een reactie posten