woensdag 16 april 2014

European Fantastic Shorts 2014 #2




Ghost Train - Lee Cronin (Ierland 2013, 16’)
Een verlaten pretpark met een spookhuis. Stop er een muntje in en het komt tot leven. Er is iets naars gebeurd, want het waren drie jongetjes toen en nu staan er twee volwassen mannen met een bosje bloemen. Een mooi verhaal van schuld en boete… en 50p. Zeer goede toepassing van special effects.


Danse Macabre - Malgorzata Rzanek (Polen 2013, 5’)
Een getekende zwart-wit animatie waarin een stuiterend oog een knekelige route aflegt. Aan het eind zie je het grote geheel. Saint-Saëns zou trots zijn.


Merry Go-Round - Esther Löwe (Duitsland 2013, 5’)
Enge verhalen voor het slapen gaan. Je zou er wakker van blijven. Dan maar een spelletje verstoppertje op deze rinkel, rammel, rommelzolder. Mooi gefilmd, maar te vaag.  


Happy B-Day - Holger B. Frick (Duitsland 2013, 9’)
Een goede grap loopt volgens de Wet van Murphy volledig uit de hand. Dat Duitsers echt grappig kunnen zijn is bij deze bevestigd. Met eindtune Stolen Dance van Milky Chance dat ondertussen een hit is geworden.


The Gravedigger’s Tale - Min Young Oh (Groot-Britannië 2013, 13’)
Stop-motion met poppen. De gedenksteen staat klaar. Het graf is gedolven. De ziel is gevlogen. Het lijkt ademt! Een verstilde Japans aandoende prent zonder woorden, met een bitterzoet einde.


The Hungry Corpse - Gergely Wootsch (Groot Britannië 2012, 10’)
Een wandelend lijk heeft honger. Een opdringerig vrolijke duif valt hem lastig. In zijn ogen dan. De honger blijkt uiteindelijk naar iets waar ze beiden behoefte aan hebben. Aardige vormgegeven. Met de stem van Bill Nighy.


Flytopia - Karni Arieli, Saul Freed (Groot-Britannië/Hongarije 2012, 20’)
Een huis vol kruipend en vliegend ongedierte. Je zou er de kriebels van krijgen. Als je enige houvast dan ook nog weg gaat, zou je er gek van worden. Grappig, bizar, vies, inventief. Let op het prachtige beeld met het schaamhaar! Het is moeilijk om niet zelf te gaan krabben. Zou er geen disclaimer moeten komen, met ‘no animals were hurt during the making of this movie’?


Favorieten: Happy B-Day en Flytopia.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten