woensdag 9 april 2014

The Brain Man


Psychiater Mariko gelooft in de helende werking van therapie. Als ze directe getuige is van een terroristische aanslag op een bus waarbij vele doden vallen, krijgt ze de verdachte van het delict toegewezen. De man in kwestie werkt op zich wel mee met haar onderzoek, maar is gereserveerd, emotieloos. Mariko start een onderzoek naar het verleden van de man en komt er achter dat de zaken anders liggen dan verwacht. Ze maakt het haar doel om tot de man door te dringen.

In The Brain Man komen grote vragen aan de orde. In hoeverre is iemand van nature slecht? In hoeverre ben je verantwoordelijk voor je daden? In hoeverre kan iemand denkpatronen, gedrag aanpassen, de spiraal van geweld doorbreken? In hoeverre is transformatie mogelijk? In hoeverre kan iemand worden gered? Zaken als wraak en vergeving, methode en doel spelen hierbij een grote rol.


De lange film is een intelligente psychologische thriller die je op fascinerende en spannende wijze in de greep neemt. Eerst in het rustige deel van het onderzoek, waar ontdekken centraal staat en later in een sadistisch kat en muis spel, waar de gevolgen gestalte krijgen. Als de cirkel op fraaie wijze rond wordt gemaakt is pas duidelijk of de gestelde vragen zijn beantwoord. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten