maandag 14 april 2014

Worldwide Fantastic Shorts 2014 #1





Honeymoon Suite - Zao Wang (China 2012, 14’)
Er komt een speciale gast in het hotel. Alles wordt in gereedheid gebracht. De man blijkt als het donker wordt flink wild te kunnen worden. Maar dat geeft niets, als je maar betaalt dan is de klant koning. Gelukkig is het ongemak slechts een maandelijkse kwestie. Een tragische gesteldheid waar je niets aan kunt doen en maar gewoon het beste van kunt maken. Leuke visie op een eeuwenoud gegeven.


Malaria - Edson Oda (Brazilië 2013, 5’)
Als je de dood vermoord heb je als premiejager niets meer te winnen. In Western stijl getekende film, die de tekeningen op aparte wijze voor je tentoonstelt en van de stilstaande tekeningen toch een bewegend geheel maakt. Hoogst origineel.


The Landing - Josh Tanner (Australië 2013, 18’)
Vader en zoon die verschillende opvattingen hebben over wat er nu uit de lucht komt vallen. Vaders werkelijkheid en de fantasie van de zoon. Is het buitenaards of niet? Het maakt niet uit, de actie wordt genomen en er is geen weg terug. Mooie combinatie waarin een ongemakkelijke kijk wordt gegeven op iets wat zo had kunnen gebeuren, misschien.


Cochemare - Chris Lavis, Maciek Szczerbowski (Canada 2013, 12’)
Dit is een nauwelijks te beschrijven mix van live action en (verschillende soorten) animatie. Een bizar vraagteken vol seksuele lading. Ik snap er niets van, maar het werkt betoverend. Met muziek van Patrick Watson.


Baskin - Can Evrenol (Turkije 2013, 11’)
Een groep politiemensen gaat af op een noodroep van collega’s. Ze komen bij een pand waar een satanisch ritueel aan de gang lijkt te zijn. Hoe ze dat weten? Er wordt een geit met doorgesneden nek op hun auto gedumpt! Alsof ze het abattoir van de hel betreden. Spannend, macaber, extreem, goor. Bloody hell! Ik zag op de aftiteling dat Hasan Demir de catering heeft gedaan. Ben benieuwd waar die uit bestond.


Sleep Clinic - Frances Haszard, Louis Olsen, Luke Scott (Nieuw-Zeeland 2013, 7’)
Een getekende animatie over een patiënt die al 7 dagen niet heeft geslapen en een psycholoog die hem behandeld. Langzaam maar zeker ontstaat een therapie van samenzang op rijm vol psychoanalytische gekte. Stark raving mad noemen ze dat. Maar op een vrolijke manier, dat wel.


Ovo - Mihai Wilson (Canada 2013, 15’)
De laatste drie overlevenden van een ruimtemissie op een planeet die er uit ziet alsof de Apocalyps daar heeft plaatsgevonden. Gitzwart met een sprankje hoop, zo lijkt het. Of is die hoop een illusie? Een werkelijk schitterende psychedelische trip als gevolg van verkeerde paddo’s, zeg maar.


The Last Videostore - Tim Rutherford, Cody Kennedy (Canada 2013, 10’)
'Based on true events...in the near future'. Mijn hart gaat sneller kloppen als een koerier de videotheek inloopt om een pakje te bezorgen. De slecht verlichte winkel met een halve gare eigenaar die over elke film iets fantastisch kan vertellen. In het pakje zit een 'unlabeled gold vhs tape, and it' s all mine’, aldus de hebberige eigenaar. Maar de tape is het begin van het einde, ‘a monster unleashed’. De nachtmerrie voor elke vhs-verzamelaar. Heerlijk trashy, geheel in de geest van het onderwerp. Inclusief een foute hard rock eindtrack van Forester.


Mijn favorieten dit keer: Baskin, Ovo en The Last Videostore.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten