dinsdag 15 april 2014

Oculus


Er schijnt iets mis te zijn met een antieke spiegel, ook wel de Lasser Glass genoemd. Het ding zou verantwoordelijk zijn voor vele sterfgevallen door de eeuwen heen. Tenminste, daarvan probeert Kaylie haar broer Tim te overtuigen. Laat Tim nu net na elf jaar uit een psychiatrische inrichting te zijn gekomen alwaar hij via ingrijpende therapie heeft begrepen dat hij zich niet langer schuldig hoeft te voelen over het feit wat hij zijn vader heeft aangedaan. Juist dat feit wil Kaylie ontkrachten met haar theorie dat het door die verrekte spiegel komt.

Spiegels hebben iets engs. Althans, dat wordt in films vaak zo gebracht. Van Black Swan tot Harry Potter, hoewel ik één van de engste films waar dit in voorkomt toch wel Prince Of Darkness vind. Terug naar Oculus die trouwens best overeenkomsten kent met De Poel. Een spiegelend oppervlak dat mensen aanzet tot acties die men niet in de hand heeft, beseft of wil.  De vraag is ook nu weer, wie is gek? Of wie is opnieuw gek aan het worden misschien?

Er zijn enkele zeer pijnlijke vondsten en goede schrikmomenten. De creepy visioenen van personen die opduiken zijn ook bepaald sfeer verhogend. Toch maakt de film een fout door geen enkele houvast te bieden in die zin dat je bij alles wat je ziet de vraag kan gaan stellen of het wel echt is. Het lijkt daardoor makkelijk scoren, maar het vermindert juist de verbazing of schok als iets weer eens niet is wat je dacht dat het misschien ook wel al niet zo zou zijn, als je begrijpt wat ik bedoel. “It’s just a trick”, zegt Tim op een gegeven moment. En dat is het. Een trucje dat te vaak en teveel op dezelfde manier wordt toegepast. Jammer, want alle ingrediënten om er iets heel goeds van te maken waren aanwezig.


Stemoordeel: zozo

Geen opmerkingen:

Een reactie posten